Brannvern

Brannsikkerhet Andromeda barnehage

I Andromeda barnehage har vi en egen HMS brannvernperm på hver avdeling samt en egen på kontoret. Her står alle rutiner og ansvarsfordeling for vårt arbeid med brannsikkerhet. Alle voksne i Andromeda har sitt ansvarsområde ved brann. Disse rutinene blir gjennomgått jevnlig på avdelingsmøter og personalmøter.

Brannsikkerhet med barn

Barnehager er pålagt å gjennomføre jevnlige brannøvelser med evakuering. Evakueringen skal foregå i henhold til barnehagens egen branninstruks. Det vil si at straks brannalarmen går, skal alle følge faste rutiner med en klar ansvarsfordeling som de ansatte i barnehagen har blitt enige om på forhånd.

Eksempler på spørsmål som må være avklart på forhånd: Hvor er slokkeutstyret? Hvem ringer brannvesenet? Hvem hjelper de minste barna ut? Skal barna ta på seg sko eller ikke? Hvor er det faste møtestedet ute? Hvem har ansvaret for å telle alle barn og voksne?

Brannøvelser bør man også gjennomføre hjemme – særlig gjelder dette småbarnsfamilier. Undersøkelser har vist at to av tre småbarnsfamilier ikke har en plan for hva de skal gjøre i tilfelle brann.

Eldar og Vanja

Vi bruker undervisningsopplegget Eldar og Vanja som er utarbeidet av Samarbeidsgruppen for brannvern i skolen, som består av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap og Gjensidige NOR.

I samlinger via samtaler, aktiviteter og rollespill (gjerne med Eldar og Vanja hånddukkene) lærer barna om brannsikkerhet.

Brann kan være et skummelt tema. Derfor er det viktig å snakke om brann og brannvern både i barnehagen og hjemme. På denne måten kan vi som voksne forberede oss på spørsmål og være ekstra oppmerksomme på barn som synes brann er skummelt.